Van fotojournalist tot portretfotograaf

Fotografie is een fantastisch en gigantisch vakgebied.

En het is een vak met ontzettend veel keuzemogelijkheden, startend bij: wat wil je eigenlijk op de foto vastleggen? De keuze is reuze: natuur, pers, portret, sport, medisch, mode, reclame, politie- of reisfotografie.

Hoe geef je invulling aan jouw fotografie stijl? Welke visie schuilt er onder jouw foto? Ook hier zijn ontzettend veel opties, zie daar maar eens tussen te kiezen! En als je kiest, kun je je dan nog bedenken of is kiezen in dit geval verliezen?

In deze blog vertel ik je mijn verhaal. 

personal-branding-websitefotografie-online-marketing-portretfotografie-ondernemers-locatie.jpg


Mijn eerste doka

Wie mij kent, weet dat ik al 20 jaar in het fotografie vak zit. Mijn eerste doka bevond zich in mijn studentenhuis, waar ik niet een maar twee kamers huurde: een om in te wonen en een die ik verbouwde tot een doka.

Ik koos voor een carrière in de documentaire en journalistieke fotografie. Daar had ik een goede reden voor. Zo’n twintig jaar geleden was ik een afwachtend persoon. Portretfotografie maakte me zenuwachtig.

Ik keek liever diep in mijn camera dan diep in iemands ogen, terwijl ik ze zou vertellen hoe ze wel of niet op de foto moesten staan. Moois aanschouwen en vastleggen, dat ging me een stuk beter af én daar kreeg ik ook de waardering voor. Mijn liefde voor documentaire fotografie werd aangewakkerd door de foto’s in de Volkskrant, die ik wekelijks -en nog altijd- verslond.


Concessies achter de camera

Door mijn persoonlijke situatie woonde ik al vroeg op kamers en moest ik al snel mijn eigen geld verdienen. Daarom deed ik in mijn eerste jaren als fotograaf veel concessies aan het soort fotografie dat ik deed.

Ik nam klussen aan omdat ze geld opleverde, niet omdat ze pasten bij mijn visie als fotograaf. Zo fotografeerde ik zonnebanken in een studio, of verpakkingen van hondenvoer. Zonnebanken en hondenvoer voor mijn camera was niet per se mijn grote droom.

Toch leerde ik door productfotografie hoe je het licht op een foto beheerst, en nog vele andere skills die later in zowel mijn portret als documentaire fotografie goed van pas kwamen! Als documentaire en journalistiek fotograaf reisde ik door heel Nederland voor de perfecte plaatje.

Twintig jaar lang schoot ik prachtige plaatjes in de zorg- en onderwijssector en fotografeerde ik veel tijdschriften, vak- en hah-bladen.


Lekker blijven leren

Omdat ik altijd beter wil worden, besloot ik in 2018 dat het tijd was voor een reset.

Ik verlangde ernaar om iets nieuws te leren. Dat kan alleen als ik iets doe, waarbij ik mijn comfortzone moet verlaten: mensen diep in de ogen kijken, hen coachen en de regie nemen achter de camera, oftewel; portretfotografie.

Natuurlijk maakte ik als fotojournalist al veel portretten. Nu was het tijd voor een verdiepingsslag. Ik vond een masterclass van Amerikaanse fotograaf Peter Hurley en schreef me in.

Vandaag de dag gebruik ik de lessen die ik leerde van Hurley zowel in mijn portret- als journalistieke documentaire fotografie. Dat zien ik en de opdrachtgevers waarvoor ik fotografeer, terug in mijn foto’s. 

Inmiddels maak ik prachtige zakelijke portretfoto’s in mijn professionele studio, waarmee ondernemers krachtig en benaderbaar in beeld komen via hun website en hun social media kanalen.


Op zoek naar het perfecte plaatje

Dit is mijn verhaal: het verhaal van een fotojournalist die zich ontwikkelde tot een zakelijke portretfotograaf.

Zakelijke portretfotografie bevindt zich vandaag de dag in mijn comfortzone, waardoor ik de mensen die ik fotografeer van eenzelfde comfort voorzie.

Zo is een fotoshoot in het begin nog even spannend, maar zorg ik ervoor dat je het aan het eind van de dag nog leuk gaat vinden ook!

Mijn twee fotografie-expertises vind je terug in de websites die ik daarvoor maakte. www.bartvanhattem.nl is ingericht met het portfolio van mijn journalistieke documentaire fotografie. En via www.zakelijke-portretfoto.nl vind je mijn portfolio van mijn headshot- en portretfotografie.

Ben je op zoek naar iemand die voor jou het perfecte plaatje maakt? Stuur me dan een berichtje. Ik ben je graag van dienst.