VeelGestelde Vragen

Deze vragen en antwoorden gaan vooral over mijn headshot fotografie.

Bij portretfotografie is de invulling ‘vrijer’. Heb je nog andere vragen? Neem even contact op, ik beantwoord ze graag!

Een headshot is een close-up portretfoto waarbij je direct denkt: ‘Met die persoon wil ik zaken doen.’ Dit vanwege de pakkende, krachtige uitstraling. Met een uitgekiende belichting versterk ik dat nog verder. Je portret springt er daarom overal uit. Ook op een klein oppervlak, bijvoorbeeld als profielfoto voor LinkedIn. En dat is natuurlijk precies je doel: opvallen omdat die eerste indruk nu eenmaal zo belangrijk is, bepalend zelfs! Zo kun je nieuwe opdrachten binnenhalen, of een uitnodiging voor een (kennismakings)gesprek.
De meeste klanten gebruiken een headshot voor hun zakelijke social mediakanalen (LinkedIn, Twitter e.d.), voor hun website of voor casting bij modellen- of acteerwerk. Bij headshots hanteer ik altijd een vast stramien omdat bewezen is dat dit de meest effectieve foto’s oplevert. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het kader en de achtergrond.

Met een portret vertel je een verhaal. Je kunt een groter deel van jezelf (je postuur) laten zien. Bij een portretfoto hoef je ook niet in de camera te kijken. Verder kan de belichting bij een fotografisch portret bewust anders zijn, dramatisch bijvoorbeeld door het gebruik van extreme schaduw. Qua kleding kun je dragen wat je wilt. Achtergronden en/of attributen kunnen je verhaal versterken.

Kies kleding die comfortabel zit. Neem vooral verschillende colberts, overhemden, stropdassen, shirts en truien mee om uit te proberen. Je kleding kan een wereld van verschil betekenen! Als je je afvraagt of iets wel of niet werkt op de foto, neem het dan vooral wél mee. Zorg dat overhemden en colberts goed aansluiten in je nek en dat t-shirts qua hals niet te diep uitgesneden zijn. Laat kleding met gekke en/of drukke motieven liever thuis. Effen tinten werken vaak heel mooi. Kies niet voor een overhemd waarbij de binnenzijde van de kraag bedrukt is. Als kijker wordt je oog daar anders direct naartoe getrokken.

Neem vooral (veel) blouses of truitjes mee om uit te proberen.  Je kleding kan een wereld van verschil maken! Als je je afvraagt of iets wel of niet werkt op de foto, neem het vooral wél mee. Laat kleding met gekke of drukke patronen liever thuis. Zaken als pofmouwen leiden ook af. Effen tinten werken vaak heel mooi. Neem bij shirts in ieder geval verschillende neklijnen mee. Meestal komen one-shoulder shirts, shirts met ‘rommelige’ kraagjes of dieper uitgesneden halslijnen minder mooi over. Zoals je gezien hebt, komt uitsluitend het bovenste gedeelte van je kleding op de foto. Ik kreeg de tip van een model dat ze toch schoenen met hakken en laarzen meenam, omdat ze zich daardoor stoerder en knapper voelde. Herkenbaar?  Doe dat dan vooral ook!

Geen probleem natuurlijk! We spelen met het licht om ervoor te zorgen dat je geen storende reflecties ziet in de bril. Heb je verschillende brillen, neem ze dan allemaal mee: ze zijn bepalend voor je uitstraling. Denk ook aan reinigingsproducten.

Op de foto’s zou ik sieraden tot een minimum willen beperken. Draag je graag oorbellen, dan het liefst knopjes. Als kijker wil je meteen oogcontact maken met degene op de foto; bij opvallende sieraden - hangers, grote oorringen, kettingen - wordt het oog van de kijker afgeleid. Dat willen we voorkomen!

Draag je haar zoals je dat zou doen tijdens een sollicitatie of een andere belangrijke afspraak. We willen dat je kapsel er op de foto’s zo uitziet zoals je bent. Wil je tussendoor van look veranderen, neem dan styling producten mee om je haar snel te veranderen. Zorg ook dat je een elastiekje meeneemt om je haar vast te maken.

Bijna naturel is vaak het mooist bij dit type foto’s! Zorg dat je goede mascara gebruikt waarbij je wimpers niet aan elkaar plakken. Gebruik weinig tot geen oogschaduw en eyeliner en zet ook je wenkbrauwen niet extra aan. Lippenstift pakt meestal minder mooi uit. Een subtiele neutrale lipgloss kan wel prima.
Mocht je gebruik maken van foundations, controleer dan voor de fotosessie of de foundation geen SPF bevat. SPF in combinatie met flitslicht is meestal geen succes.
Neem vooral je producten mee, zodat we make-up kunnen uitproberen als je twijfelt.
Natuurlijk kunnen we ook een gespecialiseerde visagist inhuren. Dit kan vanaf €50 excl. btw voor een headshot. Je doet dan ’s morgens alleen een dagcrème op je gezicht en vervolgens wordt hier de rest geregeld.

Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent. Drink in de dagen voorafgaand aan de sessie veel water. Zo gaat je huid er mooier uitzien. Dit kan ook met een niet vette, maar goed hydraterende dagcrème. Zeker in het geval van een drogere huid is dit een aanrader. En ja, ook mannen kunnen hier hun voordeel mee doen.

Tijdens het fotograferen worden mensen vaak enthousiast door het leuke contact en de mooie resultaten die op het scherm voorbij komen. Misschien wil je toch ook een serie foto’s in een andere outfit. Of een andersoortig portret.
Als mijn agenda het toelaat om langer door te fotograferen, kan dat meteen.
Anders geef ik op onze vervolgafspraak een behoorlijke korting.

We spreken af wanneer je mijn voorselectie van beelden kunt bekijken in je eigen beveiligde online omgeving. Hier kun je het aantal foto’s kiezen wat we zijn overeengekomen. Natuurlijk help ik je eventueel bij het maken van je keuze.
Dat doe ik op basis van uitstraling m.b.t. vriendelijkheid, zelfvertrouwen, betrouwbaarheid en of het beeld de aandacht vasthoudt. Hierop coach ik je ook tijdens het fotograferen. Na het maken van je keuze moet je me ongeveer een week de tijd geven om je beeld te bewerken. Maar… je blijft wie je bent en ziet er intussen uit zoals op je beste dag! Ik werk niet met filters of automatisch corrigerende plug-ins etc. Nadat de klus is afgerond, verdwijnen je beelden uit mijn online omgeving.

Ik lever het bestelde beeld aan in hoge resolutie (4000 px in de verhouding 4:5) én in lage resolutie (op maat en geoptimaliseerd voor social media zoals LinkedIn).
In overleg kunnen we natuurlijk altijd iets anders afspreken.
Soms krijg ik het verzoek om ook de niet gekozen, onbewerkte beelden te leveren. Dat gebeurt nooit: ik wil controle houden over de uitstraling en kwaliteit van mijn foto’s. Dit is ook beschreven in mijn algemene voorwaarden waarmee je akkoord bent gegaan bij het aangaan van onze overeenkomst.

Ook op een later moment is het nog altijd mogelijk om een nabestelling te doen. Mochten de gemaakte beelden inmiddels niet meer zichtbaar zijn in mijn online omgeving, dan volstaat een verzoek per mail.
Ik bewaar de gemaakte beelden in principe altijd en zorg ook voor beveiligde extern gehoste back-ups. Garanties kan ik hier niet voor geven. Nabestellingen verwerk ik uitsluitend na betaling vooraf. De kosten bedragen € 28.95 excl. btw per beeld. Nadat het geld op mijn rekening is bijgeschreven, heb ik een week nodig om je bestelling te verwerken.

De betaling van mijn factuur dient te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum. Het factuurbedrag Kun je overmaken naar rekening NL21 KNAB 0257 7223 19 t.n.v. Bart van Hattem fotografie. Bij het aangaan van onze overeenkomst ben je akkoord gegaan met mijn algemene voorwaarden. Hierin staat onder punt 4 Factuur en Betaling beschreven welke maatregelen ik mag nemen bij niet tijdig betalen.

Je hebt de gebruiksrechten van de bestelde beelden. Je bent daardoor vrij om de beelden onbeperkt te gebruiken. Het auteursrecht op de fotografische werken berust bij mij als fotograaf. Naamsvermelding bij een foto is van toepassing op plaatsen waar dat gebruikelijk is (zoals een colofon of onder een foto bij een krantenpublicatie).

Ik ben gerechtigd je foto’s te gebruiken in mijn portfolio, op mijn eigen website, bij publicaties over mijn werk en voor promotie op mijn sociale mediakanalen. In overleg kunnen we hier andere afspraken over maken.

In mijn algemene voorwaarden, die van toepassing zijn op onze overeenkomst, is hier voldoende over te vinden. Deze zijn te raadplegen via mijn site (linkje van maken ) en kunnen je op verzoek (link) ook worden toegezonden.